Waarom (S)pain?

Door Steevo_S op donderdag 6 november 2014 09:04 - Reacties (13)
Categorie: Corruptie, Views: 3.752

In de inleiding heb ik al geschreven over hoe ik in Spanje ben beland dus daar gaat deze blog niet over, deze blog gaat over waarom ik Spanje (Spain) op deze manier schrijf en waarom Spanje niet alleen zon, lekker eten, goeie wijn en stieren zijn.

Laten we eerlijk zijn, wie wilt er nou niet in Spanje wonen. Zet de TV aan en bij het weer zie je altijd de zonnetjes, mensen die tot eind oktober in hun korte broek zitten en de terrasjes zitten vaak vol. Natuurlijk is niet alles positief en gaat er ook veel mis (heel veel) en doordat mijn collega's allemaal Spaans zijn kan ik over de meeste dingen wel mee praten.

Nu de grote vraag, waar begin ik? Er gebeurt dagelijks zoveel dat na het ene schandaal de vorige al is vergeten en de mensen er niet eens meer raar van opkijken. Zo ook over de werkloosheid in Spanje, op het moment van schrijven is dit ongeveer 24% en kijkend over de laatste 5 jaar is dit een gemiddelde van 24 tot 26%. Normaal gesproken is een land na zoveel jaar zo’n hoge werkloosheid te hebben allang failliet of heeft grote betalingsproblemen om hun staatsschuld af te lossen, maar Spanje lijkt tot nog toe nog niet aan het Europese infuus te liggen.

http://piramideidiomas.com/images/wl_spanje.jpg

Hoe kan dit? Ik ga natuurlijk niet in economische details treden omdat ik helaas daar de kennis niet over heb maar ga een paar voorbeelden geven over wat ik hier zelf meegemaakt heb en wat hier ook dagelijkse gebeurt.

Korting! Ja echt! De vaste BTW korting in Spanje, een leuke papiertje in je brievenbus (helaas geen foto van) met daarop een standaard tekst, betaal contant en je krijgt 21% korting. 21? Waarom niet 10 of 15? Dat is omdat de meeste kleine klussen hier zwart worden gedaan, zonder verzekering en als er iets fout gaat heb je of pech of je klaagt net zo hard tot ze weer langskomen. Over de kwaliteit van het werk is veel over te zeggen, afspraken worden vaak niet nagekomen en vraag je om een licht groene kleur nemen ze “per ongeluk” wit of zwart mee. Na veel van dit soort ervaringen heb ik nu een andere aanpak, mijn auto gaat naar een Nederlandse garage (na het ongewenst plakken van reclame en niet vervangen filters), mijn tandarts is Nederlands, mijn elektricien is een Engelsman (na het verkeerd bedraden van verlichting en meerdere kortsluitingen) en alles wat ik online kan bestellen komt van Amazon of Nederlandse webwinkels (scheelt ook veel qua prijs).

De reden dat de meeste dingen in zwart zijn hier is vrij simpel, er is bijna geen controle, het loon wat mensen krijgen is vaak zo laag dat het ook gewoon loont om in zwart te werken en krijg je een uitkering kan je gewoon gebruik maken van de zorg en mensen verdienen liever een paar euros extra dan later aan hun toekomst te denken en mee te betalen aan een pensioen. Er is ook geen controle van de overheid omdat daar simpelweg geen geld voor is geen interesse, Spanjaarden sparen niet of nauwelijks en geld word direct weer uitgegeven (een supermarkt is ook vaak leeg aan het eind van de maand en vol aan het begin van de maand).

Een leuk voorbeeld was toen ongeveer 4 jaar geleden mijn raam door het temperatuurverschil een barst had, telefoontje na de eigenaar en binnen 2 dagen kwam er iemand langs om het raam te vervangen. Alles ging vlotjes en het raam was binnen enkele minuten vervangen. Toen kwam het grote moment, hoe ik wou betalen? Euh, volgens mij regelt de verzekering dit, maar hoezo? Nee, als u contant betaalt krijgt u 21% korting.

Fiscale fraude gebeurt hier op elk niveau van de samenleving, een aantal weken geleden kwam er nog een leuke zaak aan het licht. Caja Madrid een bank die gered moest worden en nu Bankia heet gaf krediet kaarten uit aan de meeste van zijn hoge werknemers, de meeste nu actief voor PP (partij op dit moment aan de macht in Spanje), een aantal zitten in de vakbond. Deze krediet kaarten stonden bekend als “tarjetas negras” oftewel zwarte kaart de reden dat ze zo heten is niet om het feit dat ze zwart zijn maar meer omdat er niks aangegeven word aan de belastingdienst. Totaal is er een kleine 15 miljoen euro mee gefraudeerd in 9 jaar tijd, de kaarten werden gebruikt voor allerlei aankopen (reisjes, etentjes en winkels). Toen er wat van gezegd werd was het “sorry dit was een technisch mankement” en tijdens een audit werd dit weggemoffeld als “overheid uitgaven” of “administratieve handeling”.

*Als jullie meer details willen weten over het bovenstaande laat het me dan even weten dan kan ik er nog wat meer over schrijven.

Nog een goed voorbeeld van wat er deze week gebeurde is die te boek staat als “Caso Punica” ongeveer 50 personen zijn aangehouden op verdenking van corruptie, fraude en meer. Ook hier weer een aantal vooraanstaande figuren in de politieke wereld (ex ministers en burgemeesters) en de meeste met meerdere rekeningen in Zwitserland of Andorra van een aantal miljoen euro die ook hier weer niet gedeclareerd waren. Niet alleen hadden deze personen rekeningen in het buitenland ook werd er door smeergeld zo’n 250 miljoen euro aan nep contracten tussen bedrijven en overheid gesloten.

http://piramideidiomas.com/images/cor_spanje.jpg

Hier een kleine kaartje waar deze aanhoudingen gedaan werden.

De teller in Spanje staat ondertussen op 1900 verdachten in 130 zaken en de teller blijft doortellen...

http://financialred.com/wp-content/uploads/2013/11/mapa-corrupcion-Espana-informacion-recopilada-web-PPLeaks-com1.jpg

Ik ben in veel zaken niet in de details gegaan, als jullie meer details willen laat het dan even weten in de reacties dan kan ik meer achtergrond informatie geven over de grootste zaken in de afgelopen maanden.

Volgende: The road to (S)pain 10-'14 The road to (S)pain

Reacties


Door Tweakers user -RetroX-, donderdag 6 november 2014 09:42

Wat ik mij dan afvraag bij dat glas verhaal: als je contant betaalt (wat dus eigenlijk zwart is als ik het goed begrijp) krijg je dan wel een bon voor het volledige bedrag om die te delareren bij je verzekeraar?

Door Tweakers user Steevo_S, donderdag 6 november 2014 10:09

-RetroX- schreef op donderdag 06 november 2014 @ 09:42:
Wat ik mij dan afvraag bij dat glas verhaal: als je contant betaalt (wat dus eigenlijk zwart is als ik het goed begrijp) krijg je dan wel een bon voor het volledige bedrag om die te delareren bij je verzekeraar?
Nee, je krijgt een handgeschreven briefje met het bedrag erop om min of meer te laten zien waarom het zoveel was.

Door Tweakers user chime, donderdag 6 november 2014 10:28

Steevo_S schreef op donderdag 06 november 2014 @ 10:09:
[...]


Nee, je krijgt een handgeschreven briefje met het bedrag erop om min of meer te laten zien waarom het zoveel was.
Zo werkt het hier ook natuurlijk.

Vraag offertjes aan voor een herstelling, doe je het zelf, dan krijg je het bedrag minus de btw gestort van de verzekering.
Of men stort het bedrag zonder btw en als je een factuur binnen brengt krijg je de btw terug.

Door Tweakers user Giesber, donderdag 6 november 2014 10:30

Klinkt een beetje zoals bij ons in BelgiŽ. Alleen moet je hier het werk juist wel door een Belg laten uitvoeren, en is het weer hier veel slechter.

Door Tweakers user Dreeke fixed, donderdag 6 november 2014 12:42

Laat maar komen die verhalen, altijd interessant om te lezen hoe het er aan toe gaat in andere landen.

Dan gaan mensen misschien minder zeuren als ze weten hoe goed het hier is, of hoeveel slechter het kan zijn.

Door Tweakers user waah, donderdag 6 november 2014 14:26

Interessant om te lezen. Heb familie in Spanje, eb die klagen altijd dat ze niet meer bij Spanje willen horen (CataloniŽ). Als ik dit zo lees kan ik me er wel iets bij voorstellen ja. Maar leuk om te lezen.

Wij Nederlanders klagen graag over regeltjesdruk etc. Maar dit is weer de keerzijde vanbeen gebrek aan naleving en regels.

Door Tweakers user andre1415, donderdag 6 november 2014 20:48

Nooit geweten dat Spanje zo een bananenrepubliek was. kort maar zeer verhelderend stukje, bedankt.

Door Tweakers user mashell, donderdag 6 november 2014 22:41

Pakkend blog. Hier mag je best mee doorgaan.

Door Tweakers user Willy_BuMBuM, donderdag 6 november 2014 22:54

Dan liggen we te klagen over de oost europese landen die al dan niet bij de eu willen komen. Dit laat wel weer zien dat het bij reeds aangesloten landen ook goed mis zit.

Door Tweakers user Karmos, vrijdag 7 november 2014 07:17

Wow, weer wat bijgeleerd, leuke blog!

Door Tweakers user Technomania, vrijdag 7 november 2014 13:19

In 2001 heb ik ruim 6 maanden in Spanje gewoont/gewerkt... Was propper in Lloret.

Mooie tijd, en over sommige dingen me vreselijk verbaasd.... Vooral de manaŮa mentaliteit...

Door Tweakers user Napalm, zaterdag 8 november 2014 08:20

Kom al enige jaren in spanje (3 a 4 keer per jaar) ivm de MotoGP. Ben momenteel in Valencia. Spanje is dan de place to be. Maar ook ik heb me al veel verbaasd over prijzen in Spanje. Huurauto kost een prikkie. Voor mij is wel duidelijk dat Spanje nog lang niet door de crisis is. Werkeloosheid is echt een probleem, maar zijn de mensen die wel werk hebben zeer flexibel. Als je ziet hoeveel uren mensen werken in gebroken diensten, dat zou bij ons ondenkbaar zijn. Je blog is zeer interessant dus kom maar op met de vervolg verhalen.

Door Tweakers user Sterk1, donderdag 13 november 2014 09:55

Boeiende Blog,
Ik kijk nu al uit naar je volgende.

Reageren is niet meer mogelijk